maanantai 15. heinäkuuta 2013

Mitä on ylellinen elämä?

Tervetuloa - arvoisa lukijamme - tutustumaan ylellisyyden maailmaan.
Ensimmäinen blogikirjoituksemme pyrkii antamaan vain pintaa hieraisevan käsityksen ylellisyydestä ja tulevien tekstiemme sisällöstä.

Mitä ylellisyys on? Ylellisyys on luksusta, hulppeaa ylellisyyttä, loistoa. Kaikki nämä ovat varmasti osa kulttuuria.Ylellisyydessä ei ole kyse pelkästään auringonpaisteesta ja loputtomista shampanjavirroista kullatulla kadulla. Monet asiat voivat olla ylellisyyttä. Konsanaan on helpompi nimetä asiat, jotka eivät ole ylellisyyttä kuin ne, mitkä sitä ovat.

Usein on käynyt niin, että tietyn aikakauden ylellisyystuotteista on tullut seuraavan aikakauden välttämättömyyksiä. Näin on käynyt esimerkiksi suklaalle ja sokerille. Jokaiselle suomalaiselle nämä ovat arkipäiväisiä tuotteita, mutta toisin oli 1600-luvulla, jolloin ne olivat eliitin, aateliston ylellisyyttä.

Ylellisyyttä on kritisoitu ja se on usein nähty myös turhana sekä merkityksettömänä humpuukina. Parhaimmillaan ylellisyys on elämänlaatua parantava asia, joka tuo elämään sisältöä muiden asioiden ohella. Ylellisyys voi olla myös terveen ja onnellisen elämän salaisuus. Monet entisaikojen ylellisyystuotteet kuten puhdas hanavesi toimii hyvänä esimerkkinä ylellisyyden positiivista puolista. Ylellisyys voi olla lisäksi mielenterveyttä edistävä seikka synkkinä aikoina. Ylellisyys on itsessään kuitenkin neutraali, eikä se ota puolia. Ylellisyyteen pätee tietysti hyvä neuvo kuten moneen muuhunkin: ei makeaa mahan täydeltä.

Tässä blogissa tulemme käsittelemään ylellisyyttä eritoten suomalaisesta näkökannasta käsin. Suomessa ylellisyys merkitsee kuitenkin hyvin pitkälti samoja asioita kuin monessa muussakin valtiossa.
Aikojen saatossa tutustumme laadukkaisiin vaatteisiin, tyylikkäisiin autoihin ja luksusmatkoihin jne. Lista on loputon, mutta kaiken tämän lisäksi tutustumme myös yksinkertaisimpiin asioihin, jotka eivät välttämättä ole ylellisyyttä sanan varsinaisessa merkityksessä. On hyvä kuitenkin muistaa, että käsitys ylellisyydestä ei ole pysyvää vaan se on jatkuvasti ainaisessa liikkeessä ja muutoksen alaisena kuten elämä itsekin.

Tervetuloa loputtomalle matkalle!

Kuvat: © theBerry
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttinne julkaistaan heti, kun se on hyväksytty valvonnassa.